Hoe zet je Google Shopping in voor jouw webshop?

Hoe zet je Google Shopping in voor jouw webshop?

Heb je een webshop en wil je meer potentiële klanten bereiken? Dan is Google Shopping een krachtige tool die je kunt inzetten om je producten op een visuele en effectieve manier aan je doelgroep te tonen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je Google Shopping kunt gebruiken om jouw webshop naar een hoger niveau te tillen. We bespreken de voordelen, het opzetten van een Google Merchant Center-account, het toevoegen van productgegevens en enkele handige tips voor een succesvolle Google Shopping-campagne.

1. Introductie tot Google Shopping

Google Shopping is een platform van Google waarmee je producten rechtstreeks aan potentiële klanten kunt tonen wanneer ze op zoek zijn naar specifieke producten via de Google-zoekmachine. Het stelt je in staat om productafbeeldingen, prijzen en relevante informatie weer te geven, waardoor consumenten een idee krijgen van wat je te bieden hebt nog voordat ze je website bezoeken.

2. Het belang van Google Shopping voor jouw webshop

Google Shopping is een krachtig hulpmiddel om je webshop onder de aandacht te brengen en je producten te promoten. Het stelt je in staat om op te vallen tussen tekstadvertenties en organische zoekresultaten door visueel aantrekkelijke advertenties weer te geven. Met Google Shopping kun je:

 • Je producten tonen aan gebruikers die specifiek op zoek zijn naar wat je aanbiedt.
 • Potentiële klanten aantrekken met aantrekkelijke afbeeldingen van je producten.
 • Je bereik vergroten en meer verkeer naar je webshop leiden.

3. Stappen voor het opzetten van een Google Merchant Center-account

Om te beginnen met Google Shopping, moet je een Google Merchant Center-account opzetten. Volg deze stappen om aan de slag te gaan:

 1. Ga naar het Google Merchant Center en log in met je Google-account.
 2. Klik op “Een nieuw Merchant Center-account instellen” en volg de instructies.
 3. Verifieer en claim je website om aan te tonen dat je eigenaar bent.
 4. Voeg de benodigde bedrijfs- en contactgegevens toe.

4. Productgegevens toevoegen en optimaliseren

Nadat je een Merchant Center-account hebt ingesteld, is het tijd om je productgegevens toe te voegen. Zorg ervoor dat je nauwkeurige en gedetailleerde informatie verstrekt, zoals productnaam, prijs, beschrijving en beschikbaarheid. Optimaliseer je productgegevens door relevante zoekwoorden op te nemen, wat je kansen vergroot om te verschijnen wanneer gebruikers zoeken naar vergelijkbare producten.

5. Het maken van aantrekkelijke productafbeeldingen

Visuele aantrekkingskracht is essentieel in Google Shopping. Zorg ervoor dat je hoogwaardige en duidelijke productafbeeldingen gebruikt die je producten op hun best laten zien. Gebruik verschillende hoeken en zoomniveaus om consumenten een volledig beeld te geven van wat je te bieden hebt.

6. Biedstrategieën en budgetbeheer

Bij het opzetten van je Google Shopping-campagne moet je ook je biedstrategie bepalen. Je kunt kiezen voor CPC (Cost-Per-Click) of ROAS (Return On Ad Spend) biedingen. Stel een budget in dat past bij je doelstellingen en houd de prestaties van je campagne nauwlettend in de gaten om eventuele aanpassingen te maken.

7. Het meten van succes en optimalisatie van campagnes

Het meten van de prestaties van je Google Shopping-campagne is van vitaal belang. Monitor statistieken zoals klikken, vertoningen, conversies en ROI regelmatig. Analyseer deze gegevens om inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt, zodat je je campagne kunt optimaliseren en verbeteren.

8. Vergroten van zichtbaarheid met Google Ads

Om je zichtbaarheid verder te vergroten, kun je jouw Google Shopping-campagne combineren met Google Ads. Door beide platforms te integreren, kun je potentiële klanten bereiken wanneer ze zowel zoeken in de Google-zoekmachine als browsen op andere websites en platforms.

9. Tips voor een succesvolle Google Shopping-campagne

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je Google Shopping-campagne te halen:

 • Kies relevante zoekwoorden voor je producten.
 • Test verschillende biedstrategieën en optimaliseer op basis van resultaten.
 • Gebruik aangepaste labels om je producten te categoriseren.
 • Voeg productbeoordelingen en recensies toe voor sociale bewijslast.
 • Houd je concurrentie in de gaten en pas je strategie indien nodig aan.

10. Veelgestelde vragen over Google Shopping

1. Wat is het verschil tussen Google Shopping en Google Ads?

Google Shopping richt zich specifiek op het weergeven van producten met afbeeldingen, prijzen en informatie. Google Ads omvat verschillende advertentie-indelingen, waaronder tekstadvertenties en banners.

2. Hoe beïnvloedt de kwaliteit van mijn productafbeeldingen mijn campagneprestaties?

Hoogwaardige productafbeeldingen trekken de aandacht en wekken vertrouwen bij potentiële klanten, wat kan leiden tot hogere klik- en conversieratio’s.

3. Kan ik mijn Google Shopping-campagne targeten op specifieke doelgroepen?

Ja, je kunt je doelgroep verfijnen op basis van factoren zoals locatie, leeftijd en interesses om je advertenties te richten op de meest relevante gebruikers.

4. Moet ik een apart budget instellen voor Google Shopping en Google Ads?

Het is aan te raden om aparte budgetten in te stellen, aangezien Google Shopping zich richt op productvertoningen terwijl Google Ads diverse advertentie-indelingen omvat.

5. Wat zijn enkele veelvoorkomende valkuilen bij Google Shopping-campagnes?

Enkele valkuilen zijn het gebruik van onnauwkeurige productgegevens, te lage biedingen waardoor je advertenties minder zichtbaar zijn, en het negeren van regelmatige campagne-optimalisatie.